Veel interesse voor sterrenkijkdagen IJsseldijk

Het is even wennen aan het duister als je de wijk uitrijdt en over de Oldeneelweg aankomt bij de IJsseldijk. Even turen in de leegte en plots staat er verderop boven op de dijk een plukje gedaantes omhoog te wijzen. Daar, ver bovenaan het firmanent, schijnt een waterige maan met een grote halo eromheen.

Het is niet het beste weer om sterren te kijken, erkent organisator en amateur-sterrenkundige Wim Verdoold. Dunne wolkenvelden maken zich die zaterdagavond steeds meer meester van de Zwolse avondlucht. Toch blijven er mensen afkomen op de door Wim opgestelde telescopen. “Gisteravond was het veel drukker, maar toen was het helemaal helder”, vertelt Wim enthousiast. “Wacht even, ik moet even de telescoop bijdraaien”.

Snel haast Wim – op twee grote gele klompen – naar de telescoop waar een kind zich door de lens vergaapt aan de maan. Die verdwijnt tijdens het korte gesprekje door de draaiing van de maan en aarde natuurlijk uit beeld.

Bezoekers in vervoering gebracht met kennis
Bezoekers kijken ook door meegebrachte verrekijkers naar de sterrenhemel en worden in vervoering gebracht door de uitleg van het heelal. En zelfs enthousiast gemaakt om zelf verder te gaan. Amateur-sterrenkundige Wim – aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde – heeft een eigen website. “Het staat ramvol met informatie”, zegt hij trots. Aan de bezoekers deelt hij kaartjes uit met het adres. “Kan je daar ook informatie vinden voor beginners?”, vraagt een bezoeker met zoontje.

De landelijke sterrenkijkdagen zijn al 46 jaar lang een fenomeen in Nederland. Op tientallen plekken door Nederland kunnen geïnteresseerden kennismaken met de sterrenkunde. Hetzij via amateurtelescopen, of zelfs professionele kijkers. Het is het langstlopende sterrenkundige evenement van Nederland.

Nog een kijkavond
Intussen trekt het wolkendek verder over Zwolle heen. De maan vertoont steeds minder details en bezoekers haken af. Het gezellige licht van Hattem aan de overzijde van de IJssel lijkt juist sterker te worden. Uiteindelijk staan er de contouren van twee telescopen, Wim en drie bezoekers die hem goed kennen. Voor de mensen die nog een poging willen wagen: ook zondagavond 13 maart staat er op de IJsseldijk (Beekmanpad) een telescoop klaar. Uiteraard bij helder weer.