Kandidaat-raadsleden struinen langs IJssel en ruimen zwerfvuil op

Acht kandidaat-gemeenteraadsleden hebben maandag weer en wind getrotseerd. Samen met IJsselkenner Wim Eikelboom liepen ze langs de IJssel over het Voermanpad.

Eikelboom nodigde alle kandidaat-raadsleden uit om samen met hem langs de rivier te lopen. Eildert Noorda en Riemer van Beem van GroenLinks, Roberto Kist en Erik Wellner van de PvdA, Marco van Driel en Suzanne de Sevren Jaquet van D66, Ruben van de Belt van de Christenunie en Annemarie Spruijt van de Partij voor de Dieren gaven hier gehoor aan.

Eikelboom adviseerde de kandidaten om laarzen aan te trekken. Dat advies bleek niet voor niets te zijn. Anderhalf uur lang ploeterden de lokale politici door de klei en het water. Onderweg werd zwerfvuil opgeraapt terwijl Eikelboom uitleg gaf over de rivier en het natuurgebied langs de IJssel. Uiteraard werden ook de nodige problemen aangestipt. Onder meer het gebrek aan handhaving kwam aan de orde.

Eikelboom stelde voor om IJsselwachters aan te stellen. Handhavers die ingrijpen bij excessen zoals het illegaal kamperen of vuurtjes stoken in het Natura 2000 gebied. Naast het handhaven moeten ze de gidsen zijn die het publiek welkom heten en wijzen op de mooie plekken in het gebied.

De kandidaats-raadsleden gingen ook in gesprek met Johan Groten, de enige bewoner van het gebied. Groten vertelde over zijn ervaringen met de overheid. Zo was hem ooit een brug beloofd vanaf zijn woning naar de dijk. De brug is er nooit gekomen. Bij hoog water moet de bejaarde man met een bootje naar de dijk roeien.

Na de stevige wandeling en het nodige afval oprapen keken de kandidaten tevreden terug op de leerzame middag. Het onstuimige weer maakte het een bijzondere ervaring. Normaal gesproken stroomt de IJssel richting Kampen. Door de harde wind gingen de hoge golven vanmiddag richting Deventer.