Team NXTgen wint regiofinale Cargo Connect

Team NXTgen, het First Lego League (FLL) team van JenaXL Zwolle uit Zwolle Zuid, heeft de regiofinale in het Deltion College gewonnen.

De FLL is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 14 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende ‘Challenge’.

Dit jaar is het thema Cargo Connect. De leerlingen werken in een team om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen.

Autonome robot
Team NXTgen heeft een volledig autonome robot ontworpen, geprogrammeerd en gebouwd. Daarbij maken ze gebruik van het Lego Mindstorms systeem. Met deze robot hebben ze tijdens de regiofinale drie wedstrijden van twee en een halve minuut gespeeld op een opdrachtenparcours. Ze behaalden daarbij een score van 235 punten.

Maatschappelijke rol
De FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Het team voerde binnen het thema Cargo Connect een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie en presenteerde de uitkomst aan een jury. De projectgroep heeft onderzoek gedaan naar het veilig vervoeren van een werkstuk wat de leerlingen maken bij het vak Techniek. Het klapstoeltje wordt met behulp van een eigen ontworpen klem aan de zijkant van de fiets bevestigd.

Benelux-finale
Naast deze presentatie moest het team ook een Core Values-opdracht en een technische presentatie over de robot insturen. Het team wist in totaal voldoende punten te halen voor de eerste plaats. Op 21 mei doet het team, samen met basisschool de Klokbeker uit Ermelo (2e plaats), mee aan de Beneluxfinale, waar ruim vijftig teams strijden om de Champions Award. Deze wedstrijd zal bij RDM Campus in Rotterdam plaatsvinden.