Zwolle geeft nieuwe aanbieders deelscooters en fietsen de ruimte

De gemeente Zwolle heeft besloten nieuwe aanbieders van deelscooters en deelfietsen toe te staan. Afgelopen jaar was de groene deelscooter een veel geziene gast in Zwolle Zuid. Die verdwijnt, maar komt terug als deelfiets. Veel Zwollenaren maken gebruik van deelscooters, maar er is ook ontevredenheid over de wijze waarop ze her en der in het straatbeeld staan.

De gemeente heeft nu afspraken gemaakt met aanbieders Check en Felyx voor de deelscooters. Go Sharing en Dott zorgen op hun beurt voor de deelfietsen. Aanleiding voor de uitbreiding en vernieuwing is volgens de gemeente de toegenomen mobiliteit. Daarmee moet voorkomen worden dat de Zwollenaar in de auto springt, maar juist alternatieven omarmt om zo de stad bereikbaar te houden.

Verwijderen scooters na klacht
Over de huidige deelscooters wordt vaak geklaagd. Niet zozeer over het gemak van de scooter zelf, maar over de wijze waarop gebruikers de voertuigen plaatsen. De scooters staan soms midden op stoepen, bermen of hoeken van de straat. De gemeente heeft met de aanbieders van de nieuwe rijwielen afspraken gemaakt om te voorkomen dat er overlast is. Zo moeten ze binnen 24 uur door de eigenaren worden verplaatst na een klacht.

Naar verwachting verschijnen de eerste nieuwe scooters en fietsen vanaf dit voorjaar in het Zwolse straatbeeld.