Man zwaargewond geraakt bij brand in Zwolle Zuid

Een man is zondag zwaargewond geraakt bij een brand in de Domus van het Leger des Heils aan de Burgemeester van Walsumlaan in Zwolle. Hij is vermoedelijk van de derde verdieping naar beneden gesprongen. Het slachtoffer is met spoed overgebracht naar het Isala ziekenhuis.

Rond kwart over zes ’s ochtends ontving de brandweer de melding over een brand in een kamer op de derde etage van de Domus. Behalve de Zwolse brandweer gingen ook de korpsen van Hattem en Wezep met spoed ter plaatse.

Ter plekke bleek er inderdaad sprake te zijn van brand, Uit een deels openstaand raam op de derde verdieping kwamen rookwolken. Ongeveer tien minuten na de melding waren brandweerlieden in de kamer en begonnen met blussen. Ook waren twee andere brandweerlieden op dat moment met de ingezette hoogwerker nabij de brandhaard.

Achter een heg
Enkele minuten later werd een gewonde man ontdekt achter een heg, precies onder de brandende kamer. Hulpverleners snelden hem te hulp. Het slachtoffer werd vervolgens per ambulance, met zwaailicht en sirene, overgebracht naar het ziekenhuis.

Het is niet duidelijk of de man zelf is gesprongen. Ook tast men nog in duister over het moment dat de man zou zijn gesprongen. Niemand van de aanwezige brandweerlieden of politiemensen heeft gezien dat het slachtoffer sprong.

Niemand is iets opgevallen
Ook de fotograaf van Zwolle Zuid Nieuws zegt niets te hebben gezien. “Ik heb de hele tijd voor het gebouw gestaan. Vanaf het moment dat de eerste brandweerlieden naar binnen gingen en de hoogwerker nog moest worden opgesteld.” Nadat de eerste waterstralen naar buiten kwamen ontdekte de fotograaf het slachtoffer. “Ik liep naar de heg om een foto vanuit een andere hoek te maken van het bluswerk. Toen zag ik opeens het gezicht van een halfzittende man.” Samen met twee omstanders riep hij politiemensen die iets verder op stonden.

Misdrijf niet uitgesloten

Een woordvoerder van de brandweer kan op dit moment weinig zeggen over de brand. “De politie kan een misdrijf niet uitsluiten en heeft de zaak in onderzoek,” zegt Jan Wittenberg, woordvoerder van de brandweer IJsselland. De politie kan en wil niets zeggen, behalve dat er iemand gewond is geraakt door een sprong uit het raam bij de brand.

In de Domus wonen daklozen die nergens anders terecht kunnen. Zij hebben vaak een verslaving en psychische problemen. Het gebruik van middelen maakt dat deze mensen voor veel zorg zijn uitgesloten. Het Leger de Heils geeft deze mensen onderdak waardoor ze aan de stress van het straatleven kunnen ontkomen. De overige bewoners zijn opgevangen door de hulpdiensten en medewerkers van het Legers des Heils

Foto’s: Peter Denekamp