Zwolle kondigt carbidverbod af

De gemeente Zwolle heeft voor de jaarwisseling een carbidverbod afgekondigd. Het verbod volgt op het eerdere vuurwerkverbod dat het kabinet al afkondigde. Dat betekent dat carbidploegen, zoals tijdens voorgaande jaren, niet op de aangewezen plekken met melkbussen mogen schieten. De maatregelen zijn genomen uit angst voor samenscholing, wat volgens de geldende coronamaatregelen niet mag.

Teleurstelling
“We begrijpen dat dit een enorme teleurstelling is voor de mensen die elk jaar traditiegetrouw carbidschieten. We hebben natuurlijk alle scenario’s overwogen, maar komen helaas tot de conclusie dat het in Zwolle vrijwel onmogelijk is om het carbidschieten binnen de coronaregels én op een veilige manier te laten plaatsvinden”, aldus burgemeester Snijders.

Honderd mensen
Volgens de gemeente kwamen vorig jaar op verschillende plekken meer dan honderd mensen bij elkaar tijdens het carbidschieten. Een aantal dat volgens de geldende coronamaatregelen niet mag. Er werd eerder nog gehoopt op versoepeling als de besmettingscijfers zouden dalen, maar daar is geen sprake van. Integendeel, de cijfers in IJsselland lopen juist op.

Overslaan
“Het aanwijzen van extra locaties bleek ook geen reële mogelijkheid te zijn. We blijven toch een stad, waar de ruimte om carbid te schieten überhaupt al beperkt is. Zeker als iedereen ook nog 1,5 meter afstand moet houden en in groepjes van maximaal vier mensen bij elkaar mag staan. Al met al vind ik het beter dat we een jaar overslaan”, aldus burgemeester Snijders.