Wethouder opent Zilveren Camera in Harculo

Wethouder Monique Schuttenbeld heeft zaterdagmorgen 30 oktober de landelijke fototentoonstelling Zilveren Camera geopend. De tentoonstelling is te zien in de oude IJsselcentrale Harculo in Zwolle Zuid. “Ik ben trots om hier te staan op deze belangrijke plek en dat het voor de derde keer gelukt is deze mooie fototentoonstelling naar de stad Zwolle te halen”, aldus de wethouder.

Vorig jaar was de tentoonstelling Zilveren Camera te zien in de Statenzaal in de binnenstad van Zwolle. Door gebrek aan expositieruimte in de binnenstad is de tentoonstelling uitgeweken naar Harculo. “Een bijzondere locatie. Om de tentoonstelling voor iedereen goed bereikbaar te maken hebben we dit jaar een speciale bus geregeld die pendelt tussen Station Zwolle en Harculo”, vertelt projectleider Fieke van ’t Riet.

Bijzonder jaar Zilveren Camera
“Deze tentoonstelling van de Zilveren Camera is de meest kwantitatieve en kwalitatieve tentoonstelling van de afgelopen 10 jaar”, sprak Werner Rauwerdink, secretaris van Stichting Zilveren Camera. De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie in Nederland.

“Sinds het bestaan van de Zilveren Camera heeft de wereld altijd open gestaan, behalve vorig jaar. Alles zat op slot en de wereld ging online. Geen goede tijd voor fotografen. Als bestuur vroegen wij ons af: hebben we volgend jaar wel een tentoonstelling? Maar we zijn overrompeld door de inzendingen. Veel fotografen hebben zich lange tijd gecommitteerd aan families die getroffen werden door Corona. Ondanks dat Corona niet in elke serie terugkomt is het linksom of rechtsom wel ermee verbonden.” 

Activiteiten 
De tentoonstelling is te zien tot 28 november 2021 in Harculo en is georganiseerd door Stichting de Stad Verbeeldt. Naast de Zilveren Camera is tijdens de tentoonstelling ook de expositie Genration Z: that’s next? en een tentoonstelling van Deltion te zien. De komende maand zijn er naast de tentoonstelling ook andere activiteiten georganiseerd zoals fotolabs voor kinderen, verhalen van Harculo, fotografische zwerftocht langs de IJssel en stadsgesprekken:

  • 31 oktober 2021: verhalen van Harculo (drie voormalig werknemers van Harculo vertellen verhalen)
  • 7 november 2021: fotolab ‘Foto Gaaf’ voor kinderen van 8+
  • 14 november 2021: fotografische zwerftocht langs de IJssel
  • 15 november 2021: stadsgesprek ‘Oog voor de toekomst’ met fotograaf Kadir van Lohuizen
  • 21 november 2021: fotolab ‘Foto Gaaf’ voor kinderen van 8+
  • 22 november 2021: Stadsgesprek ‘Oog voor de ander’, met fotograaf Ilvy Njiokikjien

Voor meer informatie: https://www.destadverbeeldt.nl