Feestelijke presentatie kunstproject ‘Vlieg naar Zuid’ (fotoreportage)

Op zaterdag 23 oktober vond in de Stadkamer Zuid de presentatie van het kunstproject ‘Vlieg naar Zuid’ plaats. Er was een leuk en uitgebreid programma, waar alle wijkbewoners welkom waren en waar de 6 kunstenaars die dit project ten uitvoer brachten aanwezig waren.

Om 10.30 trad het Rattenorkest op in de circustent, die voor deze gelegenheid op straat was gezet. Daar stond ook het grote ‘Vlieg naar Zuid’ bord met de inmiddels bekende en overal opduikende ooievaar, die kenmerkend is voor Zwolle Zuid.

Maquette van Zuid

De maquette staat in de twee rechter etalages van de Stadkamer en is door de inbreng van vele bewoners van Zuid prachtig geworden. Het geeft weer hoe zij hun wijk ervaren, maar ook wat zij graag anders zouden zien. De achtergronden zijn gemaakt in de workshop van Tamme de Boer. In de middelste linker etalage hangen de foto’s die kinderen en bewoners in de workshop van Gerlinde Schrijver hebben gemaakt.

Wijkexcursie

Om 11.00u werd er een wijkexcursie gehouden onder leiding van Rudy Simon: hij heeft  witte poppetjes geplaatst in kleine hoekjes  en kleine kastjes. Het is een  zoekplaatje met als thema “Ik voel toch een afstand”, mede geïnspireerd door de coronatijd. In het Wareparkje staat  op een heuveltje een kunstwerk als verwijzing naar de boom die er eerst stond, deze is onderdeel van de excursie (die zo’n 30 minuten in beslag neemt) en door Rudy Simon en Marko de Kok gemaakt.

Wijkmascotte

Weer terug in de Stadkamer was er een miniatuurbuffetje met heerlijke hapjes en drankjes, verzorgd door Brasserie ‘het HART van Zuid’ en konden de bezoekers meedenken over een naam voor de wijkmascotte, die door Tineke Puyenbroek is aangekleed met lapjes die gedoneerd zijn en een verwijzing of band hebben met Zwolle Zuid.

Aanstekelijk

Paola de Bruijn en Sigrid Spier legden de laatste hand aan hun bijdragen van het project ‘Aanstekelijk’, waarbij wijkbewoners hún visie of ervaring met Zwolle Zuid in handwerkjes konden vastleggen. 

Jehudi van Dijk was nog druk bezig met het maken van knipgedichtjes. 

Om 14.30u werden de dames van de Stadkamer Zuid in het zonnetje gezet: zij kregen uit handen van Rudy een eigen poppetje op een voetstuk met een bijpassend knipgedichtje.

Doorstart

Om 15u sloot de Stadkamer voor die dag en was het feest ten einde, maar dat houdt niet in dat het project daarmee ten einde is. In de Stadkamer Zuid kan nog steeds een naam voor de wijkmascotte bedacht worden en tevens zijn er kleur/tekenplaten beschikbaar die tot 7 november ingeleverd kunnen worden. Jehudi van Dijk blijft er voorlopig op de woensdagmiddag en de zaterdagen knipgedichtjes maken en ook het handwerken gaat misschien een doorstart krijgen. Over een tijdje is er in de Stadkamer Zuid een foldertje af te halen, waarmee je alle elf tafereeltjes van de wijkexcursie kunt gaan zoeken en bewonderen.

Foto’s: Carin van de Ploeg