Foto’s van Zwolse persfotograaf als wapen in de strijd tegen eenzaamheid

Duizenden historische persfoto’s gemaakt in Zwolle en een goede lunch, dat waren de hoofdingrediënten woensdag in de Buurtkamer van WijZ Welzijn aan de Munterkamp in Zwolle Zuid. In de buurtkamer kunnen mensen die zelfstandig wonen en sociale contacten missen met elkaar in contact komen.

Omdat het deze week de Week tegen Eenzaamheid is kwam wethouder William Dogger langs om een praatje te maken met de ouderen. Ook Anno Zwolle greep deze week aan om de verhalen achter oude persfoto’s, gemaakt door Dolf Henneke, te zoeken.

De collectie van Henneke werd in 2016 bij het Historisch Centrum Overijssel ondergebracht. Een bijzondere collectie met vijfenveertigduizend foto’s van Zwolle uit de periode 1945-1976. Een probleem is dat men bij veel foto’s niet weet wat er precies op te zien is.

Dat het mes aan twee kanten sneed bleek al snel in Zwolle Zuid. Behalve gezellig met elkaar samen te zijn werd er ook genoten van de stapels zwart-wit foto’s. Anno Zwolle kreeg dankzij de ouderen het verhaal achter een aantal foto’s. Waardevol om vast te leggen bij de gedigitaliseerde foto’s voor de volgende generaties.

Dolf Henneke woonde van 1942 tot zijn dood in Zwolle. Hij was onder meer werkzaam voor de Zwolse Courant, de voorloper van De Stentor. De fotograaf overleed in 1976. Zijn nalatenschap bestaat uit een gigantische collectie persfoto’s waarop te zien is hoe Zwolle zichzelf weer oppakt na de Tweede Wereldoorlog. Ook komt goed naar voren hoe de nieuwe wijken van de stad worden gebouwd.