Veel waterschade na gebroken waterleiding

Bij graafwerkzaamheden in Zwolle Zuid is woensdagochtend een hoofdwaterleiding gebroken. Schuurtjes, tuinen en garages aan de Thorbeckelaan, Troelstralaan en de Groen van Prinstererlaan kwamen onder water te staan. De ontstane schade door water- en modderstromen is aanzienlijk. 

Rond elf uur raakte een graafmachine een 107 millimeter dikke hoofdwaterleiding. Al snel kwamen schuurtje en garages onder water te staan. In meerdere schuren stonden wasmachines en koelkasten in het water. Ook een onlangs geopende kapsalon aan de Groen van Prinstererlaan liep vol water. 

Bewoners zetten in allerijl spullen hoger om ze droog te houden terwijl het water nog ruim een naar binnen bleef stromen. Iets na het middaguur kwam waterleidingbedrijf Vitens ter plaatse om het water af te sluiten. 

De gedupeerden waren verbolgen omdat er geen hulp kwam van de gewaarschuwde Zwolse brandweer. Jan Wittenberg, woordvoerder van brandweer IJsselland was bij navraag verrast. “Ik snap hier helemaal niets van en ga het tot op de bodem uitzoeken.” Later bleek dat de meldkamer van de brandweer gebeld is door de aannemer. Echter gaf deze aan dat er op de openbare weg een waterleiding was gebroken. Er is niet gesproken over huizen, schuren of garages waar het water naar binnen liep. “Uiteraard als we dat geweten hadden waren we gekomen om de bewoners een helpende hand te bieden,” zegt Jan Wittenberg. Hij voegt er aan toe het vervelend te vinden voor de getroffen bewoners dat het zo is gelopen. Monteurs van Vitens gaan de hoofdwaterleiding repareren.

Foto’s: Peter Denekamp