Samenspeeldagen: speeltuinen toegankelijk voor iedereen

Foto: Carin van de Ploeg

Afgelopen woensdag vond in speeltuin Gerenpark de eerste Samenspeeldag in Zwolle Zuid plaats. Deze werd georganiseerd door Toegankelijk Zwolle. De Samenspeeldagen zijn een initiatief van de Speeltuinbende met als doel het samen laten spelen van kinderen mét en zonder beperking. De Speeltuinbende is een landelijk initiatief dat inclusief spelen in Nederland bevordert. Dit houdt in dat kinderen met en zonder beperking van dezelfde speeltuinen gebruik kunnen maken.

Toegankelijk

De reden dat in Zwolle Zuid nu een Samenspeeldag werd georganiseerd, is dat Toegankelijk Zwolle (voormalig gehandicaptenraad) twee jaar geleden werd benaderd door drie ouders van kinderen met een beperking. Zij kwamen erachter dat hun kinderen niet in de buurtspeeltuinen mee konden doen. Zo is het onmogelijk om met een rolstoel door het zand te rijden om bij een glijbaan of schommel te komen. En als de speeltoestellen op een heuveltje liggen, is het een hele klim.

Dus ging Toegankelijk Zwolle naar de gemeente en vroeg om hulp. Inmiddels ligt er een mooi plan. In plaats van zand moet er kunstgras aangelegd worden, er is een nestschommel voorzien en men wil de beide speeltuinen (Gerenpad en Bentinckmarke) met elkaar verbinden door een zigzaggend pad waarlangs belevings- en speelelementen staan. Ook een aangepaste glijbaan en spreekbuis zijn opgenomen in het plan. Of het er echt komt is afhankelijk van hoeveel geld er beschikbaar komt.

Rolstoelhockey

Op deze eerste Samenspeeldag zijn veel kinderen en hun ouders uit de buurt bij elkaar gekomen. Travers Welzijn is betrokken omdat zij de mensen in de wijk kennen en dit initiatief ondersteunt. Sportservice Zwolle is aanwezig met allerlei spelmateriaal. Zo kunnen kinderen deze dag ervaren hoe het is om blind een parcours af te leggen met behulp van een oogmasker en een blindenstok. Ook kunnen de kinderen en volwassenen meedoen aan rolstoelhockey en tegen elkaar racen in de rolstoel. Amélie (6) zit vanaf haar vierde in een rolstoel en is duidelijk ervaren. Ze weet iedere keer de andere rolstoelers te verslaan, ook al hebben die een voorsprong gekregen van haar. 

Plezier

Het is prachtig weer. Een groepje kinderen zit rondom een machine die normaal gebruikt wordt om springkussens op te blazen. Nu wordt hij gebruikt om shawltjes en ballen weg te laten blazen, wat bij de kinderen enorm veel plezier opwekt. Ze lopen af en aan om steeds iets nieuws in de lucht te laten dansen. Bij een waterbak vermaken een aantal kinderen zich met sponzen en een bellenblaasmachine. Ouders zitten met  elkaar te praten onder het genot van een kopje thee, koffie of een beker limonade. De sfeer is ontspannen. 

Crowdfundingsactie

Zaterdag 19 juni wordt er weer een Samenspeeldag georganiseerd, dan in de speeltuin Bentinckmarke. Ook hier kan er gekeken worden naar de plannen die de gemeente wil gaan realiseren. Er is een crowdfundingsactie gestart om de aanpassing van de speeltuinen te financieren.