De deelscooter rukt op in Zwolle Zuid

Sinds begin mei staan er in Zwolle Zuid overal groene scooters. En ze wisselen van plek, want het zijn zogenaamde deelscooters, die door de gemeente en een scooteraanbieder sinds 3 mei door heel Zwolle zijn verspreid. Het uiteindelijke doel: een aanbieden van een alternatief voor bezit van de auto en bromscooter.

“Het gaat bij deelmobiliteit niet om het bezit van een vervoermiddel, maar om het gebruik. Zwolle wil graag de ruimte geven aan deze nieuwe en schone vormen van vervoer”, aldus wethouder Dogger. Kan je de scooter zomaar gebruiken? Bijna, maar er zitten nogal wat regels aan vast.

Niet aan de regels houden levert boete op
Zo mag je niet overal met de scooter rijden en deze parkeren waar je wilt, zoals parken en winkelcentra. Ook al kan je discussiëren of de winkels bij de Forelkolk vallen onder een groot winkelcentrum, want daar kwamen we deze scooter tegen.

Daarnaast moet je in het bezit van van een rijbewijs. Dat laatste gaat niet altijd goed, zegt ook de politie. Die ziet dat de deelscooters ook door mensen zonder een rijbewijs worden gebruikt. En dat kan je uiteindelijk een boete opleveren van vele honderden euro’s. Niet alleen van de politie maar ook van Go Sharing, die de scooters levert. De eerste prent is inmiddels uitgedeeld in Zwolle.

Goed alternatief
Toch moet de scooter een oplossing worden voor de drukte op de wegen in Zwolle, met drukte en fijnstof als gevolg. Bovendien wil niet iedereen een scooter of auto bezitten voor verkeer in de stad, en is de deelscooter een makkelijk alternatief.

Gebruik maken van de deelscooter? Als je voldoet aan een rijbewijs, wettelijke leeftijd en akkoord gaat met voorwaarden zoals eigen risico van 500 euro, dan kan je met de app van Go Sharing van A naar B rijden binnen Zwolle.