Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Waarom Truus (muziektheater)

19 april 20:15 - 22:15

€17,50

Wat zou jij doen? De centrale vraag bij dit verhaal over een dappere verzetsvrouw die in de tweede wereldoorlog vele kinderen in veiligheid heeft gebracht.

De geschiedenis

De kinderloze Geertruida (Truus) Wijsmuller-Meijer was altijd al begaan met het sociale lot van anderen. Na 1932, als de nazi’s aan de macht komen, ontpopt zij zich tot redder van duizenden Joodse kind-vluchtelingen.

De Britse regering stuurt haar in 1938 op een missie naar Wenen om met Adolf Eichmann te onderhandelen over de ‘gedwongen emigratie van de Weense Joden.’ Na spannende besprekingen mag zij tijdens de shabbat een konvooi kinderen meenemen. Zij organiseert, regelt en coördineert voor 600 Joodse kinderen een treintransport van Wenen naar Hoek van Holland. 500 van hen reizen per schip door naar Engeland, zoals afgesproken met Londen. De andere kinderen worden in Nederland opgevangen.

De voorstelling

De rol van de krachtige en heldhaftige Truus Wijsmuller is lang onderbelicht gebleven. De fascinatie van Margje Wittermans voor deze ‘reddende engel’ ligt aan de basis van deze toneelproductie. Janos Koolen tekent voor de muziek. De regie is in handen van Bruun Kuijt.

De voorstelling toont de onbaatzuchtigheid, het doorzettingsvermogen en de slagkracht van een individu dat iets wil ondernemen tegen verschrikkelijk onrecht. Handelen als de nood het hoogst is. Persoonlijke inzet als het gaat om leven en dood.

Een muziektheaterproductie waarin een bijzondere artistieke invulling wordt gegeven aan het antwoord op de uiterst actuele vraag: ‘En wat zou jij doen?

‘Geef mij de moed om me niet af te wenden.

Moed om nieuwsgierig te blijven en vrij.

Zonder angst voor het onbekende.

De trots en de schaamte voorbij’.

Foto Johan Horst

Gegevens

Datum:
19 april
Tijd:
20:15 - 22:15
Kosten:
€17,50
Site:
https://www.zzuit.nl/waarom-truus-muziektheater

Organisator

ZZuit
Telefoon
0384651360
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Multifunctioneel Centrum SIO
Thorbeckelaan 2
Zwolle, 8014AZ Nederland
+ Google Maps