Fors gaslek bij plaatsen schutting

Foto: Peter Denekamp

Bij het plaatsen van een schutting in de tuin van een woning aan de Monseigneur Nolenslaan is zaterdag een gasleiding geraakt. In de omgeving van het lek hing een flinke gaslucht. De brandweer zette een gedeelte van de straat en de Goeman Borgesiuslaan af. Bewoners moesten op afstand blijven.

Omstreek 13.45 uur werd de gasleiding geraakt met een grondboor waardoor een groot gat ontstond. De gewaarschuwde brandweer probeerde tevergeefs het lek te dichten. Al snel werd duidelijk dat het een gasleiding met hogere druk betrof, die tussen de wijkdistributiepunten in het gasnet loopt. Gevaar voor explosie door het uitstromende gas was er niet.

“Het is te danken aan de wind,” zegt de bevelvoerder van de brandweer tegen de omwonenden. “Als het windstil was geweest, dan was het een heel ander verhaal en zou een gebied van honderden meters rondom het lek geëvacueerd moeten worden.”

Medewerkers van Enexis hebben de gasleiding afgesloten. Nadat de gaslucht verdwenen was, keerde de brandweer terug naar de kazerne. De monteurs van de netbeheerder gaan de kapotte gasleiding vervangen.